Ans Kattoo pennut 2019

Arwenin ja Castorin pennut syntyivät 26.3.2019

3 narttua, joista yksi ruskea ja kaksi mustaa päistärikköä sekä 6 urosta, joista neljä ruskeaa ja kaksi mustaa päistärikköä. Emä ja pennut voivat hyvin, Arwen on rauhallinen ja huolehtiva emä.

Pentue toteutetaan yhteistyössä Arwenin omistajaperheen kanssa; pennut syntyvät ja kasvavat nartun omassa kodissa Helsingissä.


EE MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA TLNJW-17 TLNW-17 EEV-18 RKF Ch Ans Kattoo Aivan Paras "Arwen"


Ruskea päistärikkö narttu, s. 30.5.2016
e. C.I.B FI MVA EE MVA EEV-15 Ferhill's Seanas / i. DKBRCH DKJCH DKSCH Lykkeager's Hector

HD A/A, ED 0/0, OCD vapaa
vWD vapaa
Partageenitesti W/W Homozygot rauhaar
Geenitestattu: Genomische Zuhtwerte (GZW) HD 92 / OCD 96

KAER NUO1, vesityöt NUO 15/15p. AVO 20/20p.
SERT x2

Omistajat: S. ja T. Hallenberg

Arwenin omalle sivulle pääset tästä.

Kuva: S. Hallenberg

Arwen on keskikokoinen ruskeapäistärikkö narttu, jolla on erinomaiset mittasuhteet sekä kaunis feminiininen nartun pää erinomaisella purennalla. Arwenin karva on keskikarkeaa ja rungonmyötäistä sekä erittäin helppohoitoista. Rodun tunnusomaiset merkit eli vahva parta ja kulmakarvat erottuvat jo kaukaa. Arwen on Homozygot Rauhaar (W/W) eli partageenin kantaja, mikä tarkoittaa, että kaikille sen jälkeläiselle tulee myös parta.

Arwen on luonteeltaan ystävällinen, iloinen sekä energinen koira. Ympäröivään maailmaan; ihmisiin, eläimiin ja toisiin koiriin se suhtautuu avoimesti ja ystävällisesti. Vieraat se ottaa vastaan innokkaasti ja ystävät suurella riemulla. Kotioloissa ja matkustettaessa Arwen on rauhallinen eikä ylimääräistä ääntä tai piippausta kuulu. Ulkomaanmatkoilla se on jakanut häkkinsä niin vieraan lauman nartun kuin uroksenkin kanssa ongelmitta.

Arwen on nopeasti oppiva ja yhteistyöhaluinen koira, joka haluaa miellyttää ohjaajaansa. Vaikka Arwenin haku on laajaa ja vauhdikasta, niin se on silti hyvin ohjattavissa. Riistatilanteissa seisonnat ovat kestäneet mallikkaasti ja avanssi lähtee yleensä räväkästi ja innolla. Arwen on jo useamman kerran irronnut myös oma-aloitteeseen tiedotukseen seisonnalta. Uiminen ja kaikki veteen liittyvä työskentely on Arwenille erityisen mieluisaa eikä kylmät vedetkään menoa hidasta.

Arwen on suorittanut sekä nuorten luokan että avoimen luokan vesityökokeet täysin pistein. Sillä on yksi koestartti kaer-peltokokeissa nuorten luokassa. Koepäivanä tuuli oli niukkaa, mutta tuloksena oli silti nuorten 1. palkinto (85 p). Avoimen luokan koestartti on vuorossa seuraavana, kunhan saadaan vielä hieman lisää kokemusta käytännön metsästyksestä.

Näyttelyt Arwen aloitti 10 kuukauden iässä Tallinnassa, josta saatiin hienosti narttujen voitto ja Tallinnan voittaja 2017 tittelit. Myös juniorimuotovalion titteleitä on kertynyt Baltian maista. Ensimmäinen näyttely avoimessa luokassa jäi myös viimeiseksi, kun Arwen sai juuri 2 vuotta täyttäneenä Virossa muotovalion arvon ja Viron voittajan 2018 tittelin siirtyen valioluokkaan. Vuoden 2018 kohokohtana oli kuitenkin elokuussa järjestetty Maailmanvoittajanäyttely Amsterdamissa, jossa kovatasoisessa kilpailussa vasta kaksivuotias Arwen voitti käyttöluokan ja valittiin toiseksi kaunemmaksi nartuksi rodussaan saaden sertiin oikeuttavan vara-sertin ja vara-cacibin.

Arwenilla on A/A lonkat ja 0/0 kyynärät sekä virallisten kuvien yhteydessä kuvatut terveet OCD-vapaat olkapäät. Lisäksi Arwenille on tehty Saksassa karkeakarvaisille saksanseisojille käytössä oleva verikokeeseen perustuva jalostusarvoa (Genomische Zuchtwerte, GZW) mittaava geenitesti rodun perinnöllisten lonkkaniveldysplasian (HD) ja osteokondroosin (OCD) risken yksilölliseksi kartoittamiseksi. Arwenin GZW tulokset HD 92 ja OCD 96 osoittavat alhaista geeniperimän kuormitusta näille sairauksille. Professori Ottmar Distlin mukaan jalostuskäytössä koira, jonka GZW arvo on pienempi kuin 100, parantaa seuraavaa sukupolvea ja vähentää sairauksien riskiä rodun keskiarvon alapuolelle.

Arwenin kuvaus: om. S. Hallenberg

Castor vom Gördensee

Musta päistärikkö uros, s. 8.1.2015
e. Para III vom Buterland / i. Condor II vom Liether-Moor

HD A, ED vapaa, OCD vapaa
vWD vapaa
Partageenitesti: W/W Homozygot rauhaar
Geenitestattu: Genomische Zuhtwerte (GZW)
HD 100 / OCD 87
HN, Sj-DD, spl, sil, Btr, VStP mit 67A p
VDD kokeet: VJP 1: 70, HZP 1: 187, VGP 1: I./328
F/H SG10/SG10
66/68 cm

Saksan jalostusrekisterissä

Omistaja: Markus Breitling, Saksa
Kasvattaja: Stephan Mohnke, DD Zwinger vom Gördensee, Saksa


Castor on nelivuotias, keskikokoinen ja vahvan luuston omaava saksalainen uros. Tämä upealuonteinen koira on olemukseltaan rauhallinen, tasapainoinen ja hiljainen. Koulutettavuudeltaan Castor on yhteistyöhaluinen, nöyrä ja omistajan sanoin helppo kouluttaa. Kotona Saksassa Castor elää sisäkoirana perheessä, jossa on pieni lapsi.

Castor on saksan jalostusrekisterissä ja suorittanut saksanseisojien kokeet VJP:n, HZP:n ja VGP:n, joissa lintutyöskentely on arvioitu, erinomaisin pistein ollen 2-päiväisen VGP-testin osalta kokeen paras koira. Castorilla on metsästetty fasaaneja, peltopyitä sekä sorsia. Tällä hetkellä urosta käytetään pääosin villisian metsästykseen sekä jäljittävänä koirana mm. kolarikauriiden löytämiseksi. Jäljellä Castor on osoittanut hyvää nenänkäyttöä ja periksiantamattomuutta. Castor on suorittanut saksalaisen petokovuustestin.


Castorin terveystulokset luuston kuvauksen osalta ovat: HD A, ED vapaa, OCD vapaa. Uros on lisäksi geenitestattu (GZW Genomische Zuchtwerte) lukemin HD 100, OCD 87. Von Willebrand Typ 2 tulos on vapaa (T/T) ja karvan osalta Castor on genotyyppiä W/W, Homozygot Rauhaar. Ulkomuodollisesti Castor on arvioitu pistein: runko 10/12, karva 10/12.


Pääsimme tutustumaan koiraan usean päivän ajan. Castor asui samassa tilassa juoksussa olevan nartun kanssa ja yhteiselo astutusten välissä sujui rauhallisesti ja rennosti eikä ylimääräistä härdelliä esiintynyt.
Kokemus ja pitkä matkustaminen ylipäänsä olivat uutta urokselle ja astutustiimimme suhtautui erittäin positiivisesti siihen, miten hienosti kaikki meni.


Pentue on uroksen neljäs ja nartun ensimmäinen. Astumiset tapahtuivat helposti ja sujuvasti, ensimmäinen oli lähes tapahtunut, kun vasta suunnittelimme koirien tutustuvan toisiinsa. Olimme erittäin tyytyväisiä asioiden luonnollisuuteen ja koirien osoittamaan elinvoimaisuuteen.